Громадські активісти Запоріжжя об’єдналися в єдину екологічну організацію

В Запоріжжі в єдину екологічну організацію об’єдналися громадські активісти, журналісти, науковці та депутати, щоб жорстко контролювати заходи влади щодо довкілля. Об’єднання вноситиме свої пропозиції щодо покращення екологічної ситуації, а також слідкуватиме за ефективністю проектів рішення міської ради та ефективністю їх реалізації.

Рішення про створення цього неформального органу громадського контролю в сфері навколишнього середовища було прийняте в понеділок, 27 лютого, під час круглого столу на тему “За чисте довкілля Запорізького краю”. Його ініціювали та організували експерти-екологи Ірина Пірогова, Тетяна Столяренко та депутат міської ради Геннадій Фукс. Робоча назва об’єднання – “Коаліція Еко-Запоріжжя”.

В заході взяли участь науковці, екологи, громадські активісти, журналісти, яким небайдужий стан навколишнього середовища, а також депутати Запорізької міської ради. Ірина Пірогова зазначила, що об’єднання має бути створене, щоб науковці в сфері екологічної безпеки, мали змогу ознайомитись з проектами рішення міської ради та вносити свої пропозиції щодо них.

На це депутат Михайло Прасол зазначив, що не дуже добре розуміється в питання екології, тому він готовий почути думку фахівців і рахуватися з їх баченням. Депутат Геннадій Фукс наголосив на тому, що виконавча влада та частина депутатів працює в інтересах власників заводів на шкоду інтересам громади. На здоров’я населення не звертають уваги, гостра ситуація зі зростанням онкозахворювань ігнорується. Тому, за словами депутата, в першу чергу треба систематично тиснути на владу.

В круглому столі взяв участь депутат Запорізької обласної ради Ян Корольов і зазначив, що в депутатській екологічній комісії облради бракує спеціалістів і тому проблеми стану екології важко вирішувати. Тому, за його словами, дуже доречним є створення об’єднання “Коаліція Еко-Запоріжжя”. Члени організації можуть і повинні розглядати проекти рішення Запорізької облради.

Гість з Дніпропетровщини, активіст Сергій Голота, розповів, що подібне об’єднання успішно працює в Кривому Розі та Дніпрі. В нього входять виключно громадські організації, які представляють екологи, ветерани, АТОшники, науковці. Між організаціями існує коаліційний договір.  Голота запропонував створити аналогічні організації по всіх містах й координувати свої дії. До речі, в даній коаліції є жорстка умова для депутатів: позиціонування себе виключно як громадянина, а не як представника якоїсь партії.

Учасники круглого столу проголосували і прийняли рішення про створення об’єднання в складі активістів, екологів, журналістів та депутатів. Члени організації збиратимуться раз на місяць, щоб розглянути та прийняти рішення по проектам рішення міської ради. Також передбачено позапланове зібрання у випадку гострої необхідності.

Залишити відповідь