Міністерство Логіки замість Міністерства Екології

Нещодавно в Дніпрі пройшов круглий стіл на тему «Екологічні проблеми Дніпропетровської області та шляхи їх розв’язання на засадах сталого розвитку». Ініціатором заходу була Всеукраїнська Екологічна Ліга (ВЕЛ). Голова ВЕЛ, Тетяна Тимочко, озвучила одну важливу тезу – Міністерство екології та природних ресурсів в існуючому вигляді не потрібно нашій країні.

Здавалося б, як це не потрібно? У нас купа екологічних проблем, як же можна без відповідного міністерства?

Але перебіг протистояння екологів та активних громад Дніпропетровщини із підприємствами забруднювачами довкілля підтверджують цю думку. Наведу приклади. Всі, хто мало-мальски цікавиться станом довкілля та своїм здоров’ям, знають про багаторічні спроби вплинути на одного з найбільших забруднювачів Дніпра – Придніпровську ТЕС. І саме Мінекології позбавило громаду одного із важливих козирів в цій справі. Позиція екологічної громадськості і ОДА з приводу Придніпровки є консолідованою – забруднення треба зменшувати, природоохоронні заходи проводити. Одним із інструментів впливу на підприємство є включення у дозвіл на викиди в атмосферу певних умов (ті самі заходи та зменшення негативного впливу). Невиконання їх підприємством надає можливість у судовому порядку відкликати дозвіл. І що ж відбулося, коли вугільна станція отримувала черговий  потрібний їй дозвіл? А зовсім нічого!

Підприємство відноситься до так званої першої групи і отримує дозвіл у Києві, а саме у Мінекології. Видаючи дозвіл чиновники міністерства навіть не поцікавилися думкою ані громадськості, ані профільного департаменту ОДА. Вони або абсолютно не цікавляться подіями навколо потужних забруднювачів, або зробили це навмисно, сприяючи “брудному” бізнесу і нехтуючи здоров’ям населення Дніпра (Читати більш детально – тут і тут). З цього приводу, до речі, було звернення Дніпропетровської обласної ради з ініціативою передати повноваження по видачі дозволів на викиди на рівень області. Позиції центральної влади з цього приводу ми так і не почули.

Ще один приклад зовсім свіжий. Протистояння Чаплівської громади і “Любимівського” кар’єру у всіх на слуху. Ще наприкінці червня громадська екологічна рада при Дніпропетовській ОДА звернулася до пана Семерака (міністра екології) з чіткою вимогою «не погоджувати державній службі геології та надр України подовження спеціального дозволу на користування надрами № 4703 від 26.09.2008, «Родовище – Чаплинське» підприємству ТОВ «Любимівський кар’єр». Пропонуємо провести громадські слухання з приводу негативного впливу ТОВ «Любимівський кар’єр», на яких обговорити умови продовження даного дозволу. Зокрема, включити до порядку денного слухань такі питання:

1. Модернізація дробильного устаткування для зниження шуму та пригнічення пилу;

2. Встановлення регламенту роботи дробильного устаткування виключно у денний час з 07:00 до 23:00;

3. Інші обов’язкові вимоги задля дотримання підприємством санітарних та екологічних норм.»

Відповіді ми чекали 2 місяці і отримали (несподівано) від Екологічної інспекції в Дніпропетровській області. В листі нам люб’язно роз’яснюють, що продовження строків на користування надрами належить до повноважень Держслужби геології. Поясню, що відбулося. Замість того, щоб розібратися та прислухатися до думки місцевих мешканців та екологічної громадськості, бюрократи з Мінекології переправляють лист в Державну інспекцію, а та, в свою чергу, направляє його в обласну інспекцію. Звісно, що наше питання було поза межами компетенції інспекції. Крім цього, паралельно запит було направлено на сайт міністерства згідно до запропонованої там форми запиту. Відповіді на це звернення ми взагалі не отримали. Ви можете самі впевнитися у вище сказаному, ознайомившись із листами (Лист Міністерству екології, Відповідь екоінспекції).

Це лише два найбільш яскравих приклади бездіяльності та навіть протидії Міністерства, яке має стояти на нашому захисті. Не є секретом те, що пост міністра є багато років “розмінною монетою” в партійних домовленостях політичної “вищої ліги”.

Тобто загальна суспільна логіка в діяльності Міністерства екології  відсутня. В такому разі, пані Тетяна Тимочко має рацію, нам не потрібна ця установа. Давайте заснуємо Міністерство логіки та здорового глузду, чиновники якого, принаймні, будуть давати відповіді по суті, а не множити абсурд нашого і так нелегкого життя.

Більше на цю тему

Recomended