Обрано новий склад громадської ради. Що далі?

Вчора було обраний новий склад громадської екологічної ради при Дніпропетровській ОДА. Склад буде оновлений майже на 85% та складатися з 20 членів – громадських організацій області.

Повідомив новим членам, що громадська рада:
– не дає ніякого статусу та повноважень
– тут немає грошей
– до наших рішень майже ніхто не прислухається

Все що ми можемо тут робити – це збирати експертне середовище для пошуку шляхів вирішення нагальних проблем. Для цього ми вкладаємо власний час та особисті кошти.
І закликав ще раз подумати, чи потрібно це присутнім. Бо попередня рада працювала незадовільно – більшість її членів не приходила на засідання і зазвичай ми навіть не мали кворуму для проведення зборів.

Але, схоже, мене ніхто не почув. З 20 кандидатів голосуванням було включено всі 20 (навіть тих, хто не приїхав). А між самовисуванцями на голову ради навіть розвернулося змагання. Перемогла молодість.

Як ветеран громадського руху (член громадських ради при ОДА та районів області) дуже скептично ставлюсь до її майбутнього, але час покаже…

Що мене занепокоює. В попередній раді знайшли притулок екологічні аферисти, типу Тетяни Лампіки, які здобували ім’я як активіста та громадського діяча в сфері захисту довкілля, лобіюючи при цьому інтереси підприємств забруднювачив. І вона таки знайшла фінансування у Ахметова, проникнула в інші громадські ради: При міністерстві та загальна громадська рада при ДніпроОДА.

В діючому складі Екологічної ради Лампіка не присутня, але з’явилися 2 пов’язані з нею громадські організації з пафосними назвами ГО “Дніпровська природна інспекція” та… ГФ “Дніпровська природна інспекція”.

Тобто, Лампіки не буде, але МОЖЛИВО, будуть її аватари. Один з них – Терещук Микола Сергійович, колишній правоохоронець, став головою громадської ради (так, в повністю демократичний спосіб). Другий – Громадське формування з такою самою назвою “Дніпровська природна інспекція”. Керівник – Ручій Володимир Сергійович

Цікаво, що існує ще одне підприємство з подібною назвою ПІДПРИЄМСТВО НДЦ “ДНІПРОВСЬКА ПРИРОДНА ІНСПЕКЦІЯ”, керівником якої також є новообраний голова громадської ради – Терещук Микола Сергійович. Це підприємство відзначилось тим, що виграло тендер на “Розробку плану післяпроектного моніторингу оцінки впливу на довкілля планованої діяльності по об’єкту: «Будівництво автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області, км 11+400 – км 12+400″
на 199,000 грн. та інші цікаві тендери.

Наприклад: “Послуги з підготовки Звіту з оцінки впливу на довкілля з капітального ремонту об’єкту «Відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану старого русла річки Оріль на території Царичанського та Петриківського районів Дніпропетровської області – капітальний ремонт» – 286 000 грн.

Ви ж розумієте, що такі тендери просто так не виграються.  Непроста “природна інспекція”, ох не проста.

Саме цей скандальний проект, який може нанести значної шкоди екосистемі Орілі, розкритикувала відома громадська організація “Екологія Право Людина”

Тобто, ми маємо справу з цілою “імперією” т.з. “Дніпровських природних інспекцій”, дві з яких стали членами новоствореної громадської ради. Чи насправді вони захищають довкілля, або тільки роблять з цього бізнес, і наскільки це пов’язано з Лампікою – час покаже. Зрозуміло одне – треби придивитися ретельніше до діяльності нового керівника Громадської екологічної ради.

Вячеслав Горобець, член громадської екологічної ради при ДніпроОДА

Більше на цю тему

Recomended