Звіт про діяльність громадської екологічної ради у 2017 році

06.02.2017 р. – установчі збори громадської екологічної ради, на яких було обрано новий склад, до якого увійшли представники 14 громадських організацій.

06.02.2017 р. – перше засідання громадської екологічної ради у новому складі, на якому було обрано голову, заступника голови та секретаря ради на строк 2017-2019 роки. Головою ради обрано представника ГО «Зелений світ – Друзі Землі» Олексія Ангурця, заступником голови – представника ДОО Всеукраїнської Екологічної Ліги Юрія Грицана, секретарем – представника МО МГО КЗ «Окремий природо-правозахисний округ МГО КЗ» Вячеслава Горобця. Також на засіданні обговорили питання роботи громадської ради наступні два роки, взаємодії її членів, розповсюдження інформації про діяльність ради.

10.02.2017 р. – організація тренінгу «Зелена модернізація економіки. Перспективи для бізнесу» в рамках реалізації «Програми сприяння зеленій модернізації української економіки» за підтримки GIZ.

14.06.2017 р. – друге засідання громадської екологічної ради.

Розглянуті питання:

  1. Обговорення та затвердження плану роботи ради до кінця 2017 року.
  2. Результати комплексного екологічного аудиту території Єлизаветівської сільради. Негативний вплив на навколишнє природне середовище підприємства «Оріль-Лідер».
  3. Ефективність використання екологічного фонду області.
  4. Ситуація із заповіданням області. Ініціатива по розширенню і перейменуванню ландшафтного парку «Придніпровський».
  5. Перспективи екологічного впливу Придніпровської ТЕС в зв’язку з можливим переходом на нове пальне і укладанням нових договорів із міською радою Дніпра на оренду території для складування відходів.

26.07.2017 р. – засідання робочої групи громадської екологічної ради щодо питань екологічного впливу підприємства ТОВ «ВБК «Агропромінвест».

Розглянуті питання:

  1. Проведення екологічної експертизи об’єкту.
  2. Підтвердження кінцевої утилізації відходів підрядником КП «Комунальник».
  3. Правильність організації зливової каналізації на території підприємства.
  4. Відповідність задекларованого водного балансу підприємства реальному.
  5. Сплата екологічного податку підприємством.
  6. Загальна інформація щодо утворюваних на підприємстві відходів (перелік і об’єми).

За результатами засідання було направлено звернення щодо надання інформації до Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області, міськводоканалу м. Кам’янське, КП «Комунальник» та Міністерства екології та природних ресурсів України.

20.10.2017 р. – голова громадської екологічної ради Олексій Ангурець виступив у Верховній Раді України на засіданні «круглого столу» на тему «Впровадження Закону України «Про ратифікацію Протоколу про реєстри викидів та перенесення забруднювачів (№ 980-VШ від 03.02.2016 р.) та про використання екологічного податку».

09.11.2017 р. – організація семінару «Впровадження «зеленої економіки» в Дніпропетровській області» в рамках реалізації «Програми сприяння зеленій модернізації української економіки» за підтримки GIZ.

22.12.2017 р. – організація тренінгу «Перспективи та інструменти зеленої модернізації економіки в Дніпропетровській області» в рамках реалізації «Програми сприяння зеленій модернізації української економіки» за підтримки GIZ.

Громадська екологічна рада при Дніпропетровській облдержадміністрації звернулася до Державної служби геології та надр і міністра екології України щодо проблеми Любимівського кар’єру. В зв’язку з цим громадська екологічна рада закликає Державну службу геології та надр України призупинити процес видачі підприємству ТОВ «Любимівський кар’єр» спеціального дозволу на користування надрами, а міністра екології та природних ресурсів – не погоджувати продовження цього дозволу. Також пропонується провести громадські слухання з приводу негативного впливу ТОВ «Любимівський кар’єр», на яких обговорити умови продовження даного дозволу.

За ініціативою ГО «Голос Природи» громадська екологічна рада звернулася до голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, міського голови м. Кам’янське та голови постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження щодо наміру проведення офіційного спортивно-туристичного табору на Вороньому півострові Блакитного озера (Єлизаветівського котловану, с. Елизаветівка, Петриківський р-н) з проханням надати повну інформацію щодо проекту, розглянути питання законності проведення спортивно-туристичного табору та провести робоче засідання з цього питання. Отримана відповідь від Кам’янської міської ради була спрямована до Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації з проханням надати оцінку проведеним заходам з точки зору екологічного законодавства.

Постійна діяльність:

  • серія виїздів до с. Єлизаветівка разом із екологічними аудиторами та представниками департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації з приводу незаконних скидів відходів птахофабрикою «Оріль-лідер»; за результатами перевірок більшість зафіксованих порушень підприємства були ліквідовані та не повторювалися;
  • регулярна участь представників громадської екологічної ради у засіданнях постійної комісії Дніпропетровської обласної ради з питань екології та енергозбереження;
  • розміщення новин та інформаційних матеріалів на сайті громадської екологічної ради ecorada.dp.ua.

Більше на цю тему

Recomended