Каховська ГЕС. Міністр Руслан Стрілець волає про пустелю. А науковці свідчать про зворотнє

Ще нічого не перетворюється, а вже волання. Ви не науковець, пан Стрілець – ви звичайний чиновник-пропагандист. Чи є висновки справжніх науковців чи дійсно відновлення великого лугу так насправді шкідливе для природи?
Яка Екоінспекція? Під керівництвом хабарника і злочинця Дмитра Шибка? Якого ви не здатні звільнити…

Руслан Стрілець: Через терористичний акт росії на Каховській ГЕС такі нацпарки як «Великий Луг» та «Кам’янська Січ» поступово перетворюються на пустелю

Через терористичний акт росії на Каховській ГЕС такі нацпарки як «Великий Луг» та «Кам’янська Січ» поступово перетворюються на пустелю.

«Держекоінспекція вже порахувала орієнтовні збитки для цих територій і вони колосальні. Для нацпарку «Великий Луг» понад 15 млрд гривень, «Кам’янська Січ» – понад 73 млрд гривень. Прогнозується, що площа суші на території цих парків збільшить на тисячі гектарів, практично вдвічі. У нацпарку «Великий Луг» – на понад 7 тисяч га, «Кам’янська Січ» – на 5,5 тисяч га», – повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За словами Міністра, у той час, коли сьогодні весь цивілізований світ відзначає День боротьби з опустелюванням та посухами та спрямовує зусилля проти цієї проблеми, ми говоримо про наслідки російського терору на українській землі. Світ не має права пробачити цей екологічний терор країні-агресору. Збройна агресія росіян – це не лише втрати тут і зараз. Це глобальні виклики для майбутніх поколінь.

«Нещодавно квітучі території та родючі ґрунти можуть перетворитися на пустелю. Це призведе до підвищення температур та поглибить кліматичну кризу. Збільшить ризик посух та екстремальних погодних явищ. Світ має розуміти, що такими діями країна-терорист нищить не лише Україну. Наслідки відчують усі. Агресор прирікає на голод цілі континенти. Адже від наших поставок залежить і життя людей в країнах Близького Сходу та Азії. А це близько 400 мільйонів людей», – наголосив Руслан Стрілець.

Щоб відновити ці території до природного стану, відтворити тваринний та рослинний світ підуть десятиріччя. Фахівці Міндовкілля вже працюють над розробкою таких програм та заходів. Кожен на своєму місці робить те, що наближає Україну до Перемоги.

Пустелі там точно не буде

Ті посадовці , хто верещав про катастрофу та пустелю – повинні звільнитися, бо вони просто невігласи. Я першим написав про те що за рік ми матимемо нову екологічну перлину в Україні і головне – не дати її знищити знову жадібній владі та аграріям. Сьогодні це підтверджують науковці, один за одним…

Якби влада діяла в інтересах країни, вона давно б спустила Каховське водосховище.
А його відновлення (якого ніколи не станеться) планується виключно в шкурних інтересах купки великого агробізнесу. Більше це не потрібно НІКОМУ!

Науковиця розповіла про побачене на місці Каховського водосховища, що здивувало її найбільше, як далі може розвиватися ситуація, про дискусії навколо відновлення греблі і про Великий Луг.

Паростки життя

— Які загалом ваші враження від побаченого в експедиції?

— Коли тільки сталася ця катастрофа, Українська природоохоронна група підготувала аналітику. Тоді ми зробили кілька прогнозів, зокрема, як розвиватимуться рослинність і біотопи там, де вода пішла, і на територіях, які затопило. Скажу одразу, що не бачила затоплених місць. Тільки читала те, що читали всі. Тож говоритиму про територію вище від греблі, точніше про її краєчок, який вдалося оглянути.
Лівий берег близько, і тому там небезпечно (через бойові дії, на лівому березі Дніпра стоять росіяни. — LB.ua). Попри це, ми побували в кількох балках і побачили, наскільки швидко все почало заростати. Дуже багато молоденьких сіянців різних рослин. Судячи з тих світлин, які нам нещодавно надіслали колеги з НПП “Кам’янська Січ”, фактично ті балки зараз уже зелені. Тобто рослинність розвивається високими темпами.

Коли ми обговорювали наслідки підриву греблі, то вважали, що одним з найбільших джерел небезпеки стане мул на дні водосховища, в якому накопичилось багато важких металів, радіонуклідів. Він висихатиме і його розноситиме вітер. Такою була гіпотеза. Але насправді таких мулів, які розвіювалися б, ми не побачили. Їх тільки незначна частина. Коли ми приїхали, то мули більшою мірою були вже дуже щільні, на них утворилися тріщини глибиною до 30 см. Наші колеги-альгологи припустили: якщо там формуватимуться кірочки з водоростей, то вони стримуватимуть процес вивітрювання. Плюс є щільна кірка із солі, яка з нижніх горизонтів підтягується з ґрунтовими водами на поверхню. І це теж скріплює шар мулу.

Оголились приголомшливі ландшафти. Приміром, балка біля селища Республіканець. Вода там опустилась на 9–10 метрів. І ми очікували, що все буде вкрите мулами, але на них за багато років утворилася товща черепашок молюска дрейсени. Шари з неї присутні на значних площах.

Великий луг відновлюється

Про це говорить фотодокументаліст, картограф та історик Артем Костюк

Стрілець та поплічники великого аграрного та енергетичного бізнесу верещали про пустелю. Але я, маючи великий досвід чищення річок, відразу сказав, що пустелі там не буде. Пізніше це підтвердили науковці. А сьогодні ми бачимо це на cупутникових знімках.

Років через 10 замість смердючої зеленої калюжі тут буде величезна, богата біорізноманіттям природна територія – саме так, як це відбулося в Чорнобилі. Важливо не віддати цей скарб в жадібні ручки аграріям, енергетикам та мисливцям! Пощастило тим, хто буде жити поруч з нею…

І ні в якому разі не дозволити “зеленим сталіністам” відбудувати греблю (хоча це і маловірогідно)…

Війна дозволила зробити те, що ніколи б не зробили “шкурні інтереси” сучасних господарів країни…

Артем Костюк продовжує оновлювати локацію Великий Луг на OldMaps. Мета показати візуальну історію цього місця за кілька століть, показати, як змінюються це місце сьогодні і як відновлюється Луг.
По-перше додав 50-й знімок у історичний шар 1943 року – покрив територію над Хортицею.

Додано четвертий сучасний супутниковий знімок 28 вересня 2023 року. Ці знімки малої деталізації, втім цього достатньо, щоб побачити загальні зміни. А побачити ми можемо як море потроху зникало і як сьогодні тут з’являється нова рослинність.

Эколог Алексей Василюк: Мы знали, что на дне Каховской ГЭС вырастут деревья, но не представляли, что так быстро

Невероятно, но факт: дно разрушенного Каховского водохранилища не стало пустыней, как прогнозировали в первые дни после трагедии. Сегодня оно превращается в крупнейший природный лес степной зоны Украины.
Территория, зарастающая новым лесом, равна всей площади лесов Херсонской и Запорожской областей, и большой ошибкой будет решение избавиться от новых деревьев, считает глава ГО «Украинская природоохранная группа» Алексей Василю.
О том, что сегодня происходит на дне Каховского водохранилища, с каким необычным явлением столкнулись ученые и почему восстановление Каховской ГЭС – плохая идея.

Пустелі не буде

За словами науковців, у біотопах (ділянки природного середовища) вже зафіксовано понад 65 видів рослин. Фахівці зафіксували на відео, як формується молодий заплавний вербовий ліс, а там, де “черепашки”, формуються ділянки прибережно-черепашкових біотопів з розрідженою рослинністю.
Також зараз відновлюється річка Кам’янка, яку затопили у 1956 році, коли будували Каховську ГЕС.
Науковці наголошують, що засолених ділянок немає, уся територія заростає, але щільність заростання різна: на мулах ─ велика, а там, де черепашкові ліси, заростання йде повільніше.
Природоохоронна група ще вивчає, як відновлюється і відновлюватиметься рослинність на цій території, однак вже зараз стверджують, що тут не буде ані опустелювання, ані великого наступу агресивних інвазійних рослин.

Що там Стрілець, все ще рахує збитки? Треба вибачитись за своє верещання про “екологічну катастрофу”. Він пропагандист, а не науковець чи фахівець. Обслуга Зе-диктатури.

Що зараз на дні колишнього Каховського водосховища? Інтерв’ю з екологом Вадимом Манюком:

Сума збитків довкіллю України, без урахування Каховської ГЕС, зросла до 2 трильйонів. “Серпень 2023 року. Маємо актуалізовані дані у розмірі 2 трлн гривень. Продовжується робота з обрахунку збитків за кейсом Каховської ГЕС”, – підкреслив Руслан Стрілець.
Цікаво, що збитки довкіллю від діяльності приватної промисловості олігархів та аграріїв ніхто не рахував. Не цікавить це Стрільця і “Міністерство підрахунку збитків довкілля” і зараз…

Штучний інтелект написав поему “Стрілець та пустеля”.

Руслан Стрілець, як пустеля він стає,
Серед вітрів, піску та спеки.
Його думки, як віддзеркалені в оазі,
Танцюють на гарячому вітрі.

Він блукає серед безмежних пісків,
Забутість обіймає його душу.
Його очі, як сонце, високо на небі,
Спостерігають за світом, що втрачається.

Але пустеля не лише спека та сухість,
Вона приховує таємниці і містику.
Руслан Стрілець, ти не сам у цьому світі,
Твоя доля відкривається серед пісків.

Нехай вітер несе твої думки далеко,
А пустеля відкриє тобі свої таємниці.
Ти – частина цього безмежного простору,
Руслан Стрілець, перетворений на пустелю.

Більше на цю тему

Recomended