Дніпропетровщина втрачає свої ліси

Патрульні практично щодня фіксують несанкціоновані вирубування, проте жодна справа поки що до суду не дійшла

На Дніпропетровщині зафіксовано небувалий сплеск незаконного вирубування лісів. Упродовж нинішньої зими знищено гектари лісу, захисних насаджень уподовж доріг та інших зелених насаджень. Вирубують акацію, дуби, ясени, тополі. «Наразі триває операція щодо захисту довкілля області, в якій нам допомагає аеророзвідка. Велика проблема — це знищення лісів. На жаль, функції патрульної поліції досить обмежені», — розповів на прес-конференції лейтенант патрульної поліції Дніпра Микола Терещук. За його словами, дерева вирубували, щоб продавати на дрова, адже цього року багато хто перейшов на пічне опалення. «Дерева масово вирубуються у Кіровському лісництві, в селищі Таромське, у приміських Дніпровському та Новомосковському районах», — каже лейтенант поліції.

Патрульні практично щодня фіксують несанкціоновані вирубування і навіть затримують порушників «на гарячому». Проте жодна справа поки що до суду не дійшла. Ділки, які займаються заготівлею і продажем дров, наймають нових працівників і продовжують вирубувати гектари лісів. Особливо кричуща ситуація склалася в лісгоспі Самари. Тут до боротьби за ліс долучилися місцеві мешканці. Люди збираються на спільні рейди з поліцією. Уже проведено затримання, порушено чотири кримінальні справи, але ліс, як і раніше, вирубують. Мешканці скаржаться, що один з господарів дров’яного бізнесу навіть залякує місцевих і ті бояться ходити до лісу, а дроворуби почуваються безкарно. Дійшло до того, що вони перекопали і змінили русло річки Татарки, що спричинило підвищення рівня води на 20 сантиметрів, а це може загрожувати підтопленням сусідніх сіл. «Зверталися ми до прокуратури, але жодних пояснень не отримали. Ще місяць-два, і лісу там не буде взагалі», — журиться представник громади Сергій Біловол.

Куди лишень не зверталися патрульні й місцеві мешканці — до спеціалізованої природоохоронної інспекції, до прокуратури, до облдержадміністрації, — але жодних зрушень у справі немає, каже лейтенант М.Терещук. «На жаль, функції патрульної поліції досить обмежені. Ми лише можемо затримати людей на місці злочину, а далі доправляємо їх до райвідділу, де можуть виписати штраф. Але потім ми знову їх зустрічаємо», — каже патрульний.

самарский борсамарский бор

Більше на цю тему

Recomended