Олексій Ангурець про екотаж проти “Оріль – Лідеру”

Як стало відомо з інформації, наданої Максимом Голосним, два дні тому невідомі особи спалили трактор підприємства “Оріль-Лідер”. Детальніше про це тут.

місце підпалу трактора

Позиція “Оріль – Лідеру” така: трактор виконував роботу відповідно до регламенту підприємства, шлях руху в обхід Єлізаветівки був узгоджений з сільским головою (скани документів див. нижче).

Нагадаю, що на засіданні громадської екологічної ради 14.06.17 р. була створена робоча група по порушенням, пов’язаним із діяльністю “Оріль-Лідеру” та по погіршенню стану Петриківського району. Перша зустріч намічена на другу половину липня. Підприємство взяло зобов’язання розробити проект, який вирішить проблеми з ливневою каналізацією та потраплянням стоків за межі підприємства. Крім цього будуть проведені додаткові заміри по Орілі та території підприємства за участю Григорія Шматкова. Додатково керівництво компанії озвучило намір заплатити за зафіксовані випадки забруднення грунту та води їх співробітниками та їх технікою.

Рідина, яку використовують як добриво “Оріль-Лідер” (вторинний продукт отримання біогазу). Саме цю рідину мав перевозити підпалений трактор.

Тепер моя особиста позиція щодо інциденту.
В ситуації, коли належним чином не працює судова та правоохоронна система, суспільство вдається до крайніх заходів. Ми це бачили під час революції Гідності і це було обумовлено ситуацією. Випадки екотажу відбуваються в різних країнах, перш за все там, де корпорації спільно з державою абсолютно не зважають на права людей та базові свободи. В даному випадку, коли постраждала людина, яка була на роботі, це є немотивованими діями. Це ні в якому разі не має стати нормою для нашої області та нашої країни. Зміцнення громадянського суспільства – набагато дієвіший напрямок. Це також сигнал для бізнесу і влади. В країні, де певна частка людей отримала бойові навички, де не є проблематичним отримати зброю, а соціальна ситуація залишається вибуховою, треба особливо уважно ставитися до будь-яких протистоянь, в тому числі і екологічних. Саме з метою цивілізованого вирішення екологічних проблем була створена громадська екологічна рада області. Я закликаю усі сторони використовувати цей інструмент та дбати про навколишнє середовище.

Скан документів

Більше на цю тему

Recomended