У Новоолександрівській ОТГ обговорили перспективи та інструменти зеленої економіки

14 березня у с. Новоолександрівка Дніпропетровської області відбувся тренінг для представників місцевого самоврядування щодо перспектив та інструментів зеленої модернізації економіки в Дніпропетровській області.

Захід організовано громадською організацією «Зелений світ – Друзі Землі» в рамках реалізації «Програми сприяння зеленій модернізації української економіки» за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Уряду Німеччини, Дніпропетровської обласної ради, Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

З привітальним словом до присутніх звернувся голова Новоолександрівської об’єднаної територіальної громади Олександр Візір.

Голова ГО “Зелений світ – Друзі Землі”, координатор проекту Олексій Ангурець розповів про прийняті в області програми та стратегії щодо охорони навколишнього середовища та енергозбереження та підкреслив, що потребує переорієнтації економіки на відновлювані джерела енергіх, а також, що саме на місцевих громадах лежить велика відповідальність за розвиток “зелених” ініціатив.

Сергій Кучерявенко, віце-президент Дніпропетровської торгово-промислової палати наголосив, що необхідно заохочувати міжнародні компанії-донори до співпраці з Дніпропетровщиною, об’єднуючись і розробляючи важливі для місцевих громад проекти.  Також він розповів про діяльність торгово-промислової палати щодо підготовки аудиторів та провайдерів “зелених” послуг, про перспективи співробітництва з палатою та міжнародними донорами.

Олександр Скакальський, менеджер систем управління навколишнім середовищем, аудитор систем управління навколишнім середовищем, експерт проекту розповів про законодавчі, економічні та процедурні бар’єри на шляху розвитку зеленої економіки. Він наголосив, що для впровадження будь-яких процесів у зеленій економіці необхідна структура, потенціал та інформаційне забезпечення, яке саме включає в себе подібні тренінги. Також він підкреслив важливість створення і розвитку системи екологічного моніторингу для ефективного прийняття рішень.

Вячеслав Горобець, секретар громадської екологічної ради при Дніпропетровській облдержадміністрації представив локальну систему економіки для села, як одну з можливих нових економічних моделей. Система заснована на безпосередньому обміні товарами та послугами між усіма мешканцями громади. Це дозволяє виключити таких посередників, як банки та великі торгові корпорації та припинити відтік грошей з громади. Створення загальної інформаційної бази даних та електронної картки мешканця громади також дозволить за допомогою цієї системи проводити опитування, голосувати та отримувати адміністративні послуги.

Анатолій Кучугура, експерт ГО “Зелений світ – Друзі Землі”, кандидат фізико-математичних наук розповів про систему та принцип дії європейських директив, до яких приєдналася Україна. Зокрема, це Водна рамкова директива, згідно з якою управління водними ресурсами відбувається за басейновим принципом, а також Директива про очистку міських стічних вод. Він підкреслив, що недосконалість українського законодавства і неповне виконання Директив відкриває для громад вікно можливостей для того, щоб пропонувати для впровадження власні ініціативи.

Більше на цю тему

Recomended