Остап Семерак – це стріляний патрон з обойми староформатних політиків

Семерак

На форум Форум “Валить нельзя остаться” я пішов сподіваючись задати пану міністру нагальні питання. Головне з яких – кадрові. А саме – як структурний підрозділ міністерства –  Екологічна інспекція в Дніпропетровській області, не тільки багато років не виконує своєї функції, а взагалі зусиллями Дмитра Шибка, головного екоінспектора області перетворилась на установу що очолила КРИШУВАННЯ екологічного свавілля?

Остап Семерак головним досягненням, яким він пишається, назвав кількість нормативних документів, які спродукувало його міністерство. Він називав якісь вражаючи цифри, не важливо. Але як на мене, показник будь-якого політика або посадовця – це 2 речі:

1. Все по закону
2. Кадрові питання

Як екоактивіст, я розпочинав свою діяльність, коли мне і було трохи за 30. І тоді Шибко вже БУВ. Тепер мені вже 45. І Шибко і досі є! Незмінно керує цим контролюючим органом, який, як і 15 років тому, так само імпотентний. Роки йдуть, нічого не змінюється і ми, як активісти, втрачаємо сили, здоров’я та ентузіазм!

За ці роки екологічні злочини не тільки не зменшились – вони збільшились і набули розмаху. Я прожив на Червоному Камені майже 20 років – з 1986 року, такого забруднення як сьогодні з боку Петрівки, ніколи не було. Здається, вони взагалі вимкнули фільтри. А ДМК влаштував справжній екоцид Кам’янському, який ані екоінспекція, ані міністерство, ані правоохоронні органи вперто не помічають.

Порушення з боку свиноферм, новозбудованих звіроферм, величезної птахофабрики вдається призупинити або зменшити тільки завдяки громадській активності. МІНІСТЕРСТВО та його підрозділи виявляють повну пасивність!

За словами Семерака, 3 роки вже діє Екомапа, яка дозволяє повідомити про сміттєзвалища та сприяти його ліквідації шляхом звернення у відповідні органи.
Я писав про свій досвід використання цієї “інновації”

На моє повідомлення Міністерство надіслало лист до Обламіністрації. Та – переправила на департамент екології. Ті в свою чергу направили до новомосковської райадміністрації і ті відповіли мені, що “тримають ситуацію на контролі”. Мене, як заявника, класично “пустили по колу” і що, думаєте сміттєзвалище зникло за 3 роки? Ні, воно й досі там. Жодний злочинець не постраждав!

Мені вже смішно чути про те, що цей міністр в черговий раз затіває чергову реформу, на цей раз екоінспекції. І прикро про те, що замість технологій, систем моніторингу, обладнання за кіотські гроші їх купують елітні японські позашляховики. Тобто, за зменшення викидів, яке відбувається НЕ завдяки природоохоронним заходам, а за рахунок ДЕІНДУСТРІАЛІЗАЦІЇ, ми витрачаємо отримані кошти на “буси” – елітні жоповозки для нікчемної екологічної інспекції!

Я хотів сказати те, що нам непотрібна чергова “фасадна реформа”. Нам потрібні ДІЄВІ контролюючи органи та відновлення принципу невідворотності покарання. Семерак багато говорив скільки законів вони вже прийняли і скільки ще готуються прийняти, щоб наблизити нас до Європи. В нас багато хороших законів, але що стосується екологічної сфери, майже ЖОДЕН з них не виконується. Навіщо нам ще?

Хіпстерськими форумами, самолюбованням та замилюванням очей ми нічого не змінимо. І чесно кажучи, це вже набридло – балаканина без жодних наслідків.

А як змінимо? Через кадрові питання та зворотній зв’язок. Я розумію, що проблема спалювання листя та сміття на подвір’ях – не  найбільша екологічна проблема країни. Але на її прикладі дуже чітко видно, чого на справді не вистачає цій сфері. Протягом останніх 2 років я надсилав десятки актів про порушення до органу місцевого самоврядування та поліції. З фотофіксацією, координатами та описом правопорушення. І що? Знову – жодних наслідків для правопорушників! Сільрада незрозуміло відписалась, що не може скласти протоколи (тому як час сплив), а поліція взагалі на жодне повідомлення не відповіла.

Мінприроди зараз ініціює підвищення штрафів за ці правопорушення, але в мене було питання, а скільки порушників вже оштрафовані? Навіть за діючим тарифом? Можна підвищувати штрафи до безкінечності, але якщо за злочином не наступає покарання, то злочин повторюється. Безкарність веде до свавілля!

Конче потрібні зміни до адміністративного кодексу у процедурі повідомлення про правопорушення та складання протоколу, а не підвищення штрафів або чергові закони, на які усім плювать. Фото, дата, місце. І все. Правоохоронці встановлюють особу та накладають штраф. А ти вже оскаржуй. Повірте мені – кількість злочинів відразу впала б в рази!

Це тягне за собою і інші логічні покращення – притягнення правоохоронців або екоіспекцію за бездіяльність. Судову реформу, яка заважає це робити. Підвищення якості роботи системи, а не кількості беззмістовних законів – ОСЬ ЩО НАМ ДІЙСНО ПОТРІБНО.

І про це могли би розповісти ми, громадськість, що працює на передньому краї, безпосередньо стикаючись з усім цим безглуздям. Могли б, якби нас спитали. Якби міністри у високих кабінетах не вважали себе самими розумними.

Якби вони дійсно мали на меті реальні зміни, а не працювали в інтересах виключно верхівки, торгуючи дозволами на викиди та ліцензіями на корисні копалини!

Зворотній зв’язок – ось чим ніколи не цікавилась влада. А це головний показник того, наскільки вони налаштовані щось змінити! Бо неможливо приймати правильні рішення не отримуючи сигналів від суспільства!

Ми дуже сміялись з цього випадку – зараз штрафи накладаються тільки у разі, якщо про них повідомляє сам міністр. Але і навіть в цьому випадку – незаконно. Бо не можна звичайного тракториста штрафувати як посадову особу.

Кадрові питання – це ось такі “Шибки” скрізь всією Україною, роками займають свої посади, знахабнівши настільки, що утворюють власні підприємства, приймаючи викиди від головних забруднювачів і скидаючи їх у річки без очищення. А хто тебе перевірить, хто притягне до відповідальності, якщо ти сам фактично очолив екологічне свавілля?

Тільки ротація та нагляд громадськості дозволить призначити відповідальних людей на ці посади – тих, хто довів свою відданість та принциповість у боротьбі за довкілля та інших питаннях! Призначення повинні відбуватися після наради з відомими громадськими діячами цих районів та областей. І з ЇХ ЧИСЛА! Міністр повідомив, що він і сам за фахом не є екологом. То що ж заважає призначити головою екоінспекції громадського діяча без профільної освіти але відповідним досвідом? Мабудь єдине – порєшалово та договорняки!

Все можна змінити, якщо мати бажання. Але вочевидь, пан Семерак не з таких. Одне з трьох дозволених запитань до нього влучило прямо в точку. Його задав голова екологічної комісії та депутат облради Анатолий Івахно. “Ми ж приймали звернення на облраді та просили не надавати дозвіл Арселор Міттал, який в черговий раз дає відстрочку підприємтву на впровадження природоохоронних заходів. Навіщо ж ви його підписали?” На що пан міністр з’їхав на абстрактні речі на кшталт “я не самий поганий міністр, я не отримав собі газової свердловини. Я не можу відповідати за все, ми мусимо зробити це разом” і таке інше. Але головне, що пролунало з його вуст, це – “якби ви знали скільки коштувало це питання”. На цьому я поставив крапку і на міністрі, і на доцільності подібних форумів. І звалил.

Вячеслав Горобець

Залишити відповідь