Тримісячник з охорони водних біоресурсів – 2017

Робота по відтворенню водних живих ресурсів Дніпропетровській області ще не знаходиться на належному рівні

12 квітня 2017 року відбувся круглий стіл «Тримісячник з охорони водних біоресурсів – 2017», присвячений «Дню довкілля» та «Дню Землі». В заході прийняли участь керівники та представники Дніпропетровської обласної Ради, департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласній державній адміністрації, Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, управління державної агенції рибного господарства у Дніпропетровській області, департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради, робочої групи громадської ради МВС України у Дніпропетровській області, громадської екологічної ради при Дніпропетровській обласній державній адміністрації, Дніпропетровської обласної організації Українського товариства охорони природи, Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, Дніпропетровського регіонального відділення «Центр-Дніпро», Міжнародної асоціації офіцерів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю, Дніпропетровської обласної громадської організації «Дніпровська природна інспекція». Учасники круглого столу вирішили:

1. Відзначити, що робота по відтворенню водних живих ресурсів та залученню до неї широкої громадськості у Дніпропетровській області ще не знаходиться на належному рівні і потребує певних зусиль учасників круглого столу, щодо розробки стратегічних напрямків співпраці між органами місцевого самоврядування, правоохоронними, екологічними, рибоохоронними державними організаціями та громадськістю щодо покращення стану охорони та відтворення водних біоресурсів.

2.Вийти з пропозиціями до постійно діючої комісії Дніпропетровської обласної ради з питань екології про надання Самарським плавням статусу «Регіональний ландшафтний парк «Самарські плавні», що дозволить в значній мірі покращити стан природних нерестовищ на великій площі водного дзеркала Дніпропетровщини.

3. Звернутися до депутатів Верховної Ради Україні від Дніпропетровщини з проханнями:

– На законодавчому рівні урегулювати питання щодо продажу рибальських сіток тільки промисловим підприємствам різної форми власності, що мають право займатися рибальством.

– Терміново переглянути зменшення розміру істотної шкоди для притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 249 КК України осіб які своїми діями завдали істотної шкоди той чи іншій водоймі.

– На законодавчому рівні урегулювати питання жорсткішого покарання ви користування особами приладів призначених для ураження біоресурсів електричним струмом. Для таких випадків не потрібно істотної шкоди, а потрібно вносити відомості до ЄРДР за ч. 2 ст. 249 КК України.

4. Для більш ефективної боротьби з браконьєрством правоохоронним органам та органам рибохорони при патрулюванні водойм не слід обмежуватися лише витягуванням браконьєрських заборонених знарядь лову (сітки, екрани, павуки та ін.). За необхідне у вказаних місцях слід організовувати засідки і документувати протиправну діяльність правопорушників, затримувати браконьєрів і складати необхідні процесуальні документи для подальшого направлення їх до суду.

5. Рекомендувати Управлінню державного агентства рибних ресурсів у Дніпропетровській області, Водній поліції та Рибоохоронному патрулю тісно взаємодіяти та узгоджувати свої плани при проведенні оперативно-розшукових заходів щоб уникнути проблеми із прокуратурою і МВС, та проблем пов’язаних з порушенням конституційних права громадян при документуванні злочинної діяльності окремих осіб.

6. Підтримати ініціативу організаторів круглого столу щодо інформування з питань проблем нересту працівників друкованих та електронних засобів масової інформації.

7. Усім громадським формуванням задіяним у роботі круглого столу здійснювати моніторинг виконання цього рішення.

Учасники круглого столу

Залишити відповідь