Екоінспекція в Дніпропетровській області позбавилась громадських інспекторів

Сьогодні більшості громадських екологічних інспекторів в Дніпропетровській області НЕМАЄ. Всі видані посвідчення анульовані. Причина – ненадання звіту.

Тут треба сказати декілька слів, чому так відбувається. Звичайно, звіт передбачений Положенням про громадських інспекторів, і я за весь (близько 6 років) подав тільки один звіт. По-перше, я забуваю його надсилати – як всі знають, про свою екологічну роботу я звітую кожного дня та кожного тижня у Фейсбуці та своєму блозі. По-друге, я не люблю писати звіти. Але ж є формальна процедура, якої потрібно дотримуватися і це може бути (і є) підставою для скасування повноважень громадського інспектора.

Але ми, екологічні активісти, ті хто став громадськими інспекторами, працюючі, не бачимо зацікавленості в нашій роботі з боку екологічної інспекції. Нам видавали ці посвідчення з великим незадоволенням, та через тривалі суперечки. І звичайно, використовують будь який шанс, щоб їх скасувати. Ми не помічники, які допомагають виконувати роботу – ми “гемор” та цвях у їх сідницях. Тому що змушуємо їх працювати.

Варто сказати, що на жоден складаний мною протокол (їх було небагато, але були) я не отримав відповіді, подяки або взагалі будь якої реакції. Я впевнений навіть, що покарання порушників не відбулося. Схоже, екоінспекція реагує тільки на повідомлення міністра а всі інші залишає поза увагою.

І це дуже демотивує: не тільки писати звіти, а взагалі РОБИТИ БУДЬ ЩО. Натомість, приходячи поспілкуватися та обговорити проблеми, ми вислуховуємо чисельні причини за яких екоінспекція не може, не здатна, позбавлена можливості реагувати на порушення, перебуваючи, як Sergij Fedorynchyk сказав “у перманентній реформі” та під “забороною перевірок”. Це в більшості випадків не є правдою, але в нас просто не має сил не тільки припиняти та реагувати на екологічні правопорушення, але й ЗМУШУВАТИ ДЕРЖАВНИЙ ОРГАН ПРАЦЮВАТИ. Я навіть писав для них правові позиції, але все марно – ніхто не зацікавився.

Користуючись формальними приводами, екоінспекція позбавилась БІЛЬШОСТІ громадських інспекторів

Тому те, що зараз Дніпропетровська область майже не має громадських інспекторів – це не показник роботи інспекторів. Це показник роботи ЕКОІНСПЕКЦІЇ, яка не працює з ними, не навчає, не спілкується, не залучає громадськість до роботи. Бо вони спрямовані не на вирішення екологічних проблем, а на позбавлення проблем, які можемо створити цей установі ми, спонукаючи їх виконувати свої обов’язки…

Сьогодні Дніпропетровська екоінспекція відсутня в інформаційному просторі. І треба зауважити, що вона давно вже не звітує громадянам сама. Може настав час і її скасувати?

/До уваги Остап Семерак – навряд чи прочитає, але про всяк випадок./

Залишити відповідь