Свиноферма в Піщанці обіцяє покращення

В п’ятницю 19-го жовтня в с. Степова на підприємстві Сігма відбулася презентація екологічного аудиту, проведеного за ініціативою та за кошти підприємства екологічним аудитором Григорієм Шматковим. Презентацію вела голова ГО “Екологічний патруль” Тетяна Лампіка, яка має договірні відносини з підприємством та виконує обов’язки еколога підприємства за контрактом.

На заході були присутні:
– Голова асоціації свинарів Артур Лоза,
– директор свиноферми Сігма Максим Андріянов,
– заступник голови Піщанської сільради Микола Мазниця,
– юрист сільради Дмитро Богачов, в.о. старости Орлівщини Віктор Гаценко,
– інспектор по праці Олексій Ільчук
– та інші особи

Від громадськості: члени “Команди розвитку та реформ” правозахисник Олексій Прокопенко та Вячеслав Горобець, секретар громадської екологічної ради при ОДА.

На питання стосовно свиноферми Сігма відповідав здебільше голова асоціації Артур Лоза, тому як власник підприємства Санасар Куюмчан був відсутній з особистих причин.

Якщо стисло прокоментувати основні результати екоаудиту, то були основні порушення були знайдені у дозвільній документації, відсутні деякі розпорядження, інвентаризаційні журнали та звіти. На жаль, заміри викидів в атмосферне повітря та ґрунтові води в рамках аудиту не проводились. Або про них не згадали, – розповідає Вячеслав Горобець. Нам обіцяли надати для ознайомлення матеріали екоаудиту в повному обсязі для подальшого вивчення. Із суттєвих порушень – відсутність лічильника на свердловині та відсутність наглядових свердловин уздовж лагун. Але головне питання, яке нас хвилювали – це все ж таки джерела утворення сморіду та заходи, які підприємство має намір прийняти, щоб покращити ситуацію.”

За словами Артура Лози, джерелом запаху може бути вентиляційна система свинарників та система перекачки гною до біогазової установки. Що стосується останнього – за його словами, міри вже приймаються, щоб покращити її ізоляцію. Стосовно вентиляції – повна модернізація системи неможлива, тому як її вартість перевищує вартість самого підприємства. Але на свинофермі почали застосовувати “переробні бактерії”, які зможуть суттєво знизити інтенсивність сморіду уже в найближчі декілька тижнів.

Наразі підприємство Сігма також почало висаджувати дерева навколо санітарної зони, які також сприятимуть очищенню повітря.

Тим часом еколог підприємства Тетяна Лампіка попросила у разі виявленні сморіду від свинарника повідомляти її про час та місце, де від відчувається. Ми, в свою чергу звертаємось до мешканців та просимо надсилати нам координати та адресу кожного разу, коли ви відчуваєте в повітрі цей запах.

Протягом 10 років ми були свідками багатьох обіцянок з боку свиноферми покращити ситуацію. Будемо спостерігати, до чого призведуть найближчим часом заходи, який в черговий раз має намір провести його керівництво… Принаймні, директор підприємства та його власник заявили про готовність до будь-яких мір та пообіцяли прозорість у відносинах з громадою. Громадські активісти будуть тримати ситуацію на контролі.

З висновками екоаудиту можна ознайомитись, завантаживши файл за адресою: https://pishanka.dp.ua/wp-content/uploads/2018/10/Audyt-PP-Sigma.pptx

Більше на цю тему

Recomended